Jutut »

Ruoka-allergia vaivaa aikuisiakin

Ruoka-allergia vaivaa aikuisiakin

Aikuisten ruoka-allergiat liittyvät usein siitepölyallergiaan. Lieviä oireita aiheuttavia ruokia ei tarvitse välttää.

Aikuisista 2–5 prosenttia saa allergiaoireita jostakin ruoka-aineesta. Yleisimmin syynä on siitepölyallergiaan liittyvä ns. ristiallergia. Siinä elimistö reagoi ruokien sisältämiin valkuaisaineisiin, jotka ovat samankaltaisia kuin siitepölyssä. Koivuallergisista joka toinen saa oireita myös joistakin hedelmistä ja juureksista.

Allergian aiheuttajan syömisestä seuraa usein suun ja nielun kutinaa, ihon punoitusta tai nokkosihottumaa. Jos suolen limakalvolle syntyy allerginen tulehdus, seurauksena voi olla ripulia ja joskus ummetusta, kipuja tai oksentelua. Aina oireiden ilmaantuminen ei vaadi edes ruoan nauttimista, vaan esimerkiksi raakojen juuresten kuoriminen voi aivastuttaa ja saada kädet kutiamaan.

Ruoka-allergian oireet alkavat yleensä heti tai muutaman tunnin kuluttua syömisestä. Myös hidas ruoka-allergia on mahdollinen; siinä oireet kehittyvät vasta päivien kuluessa ja ovat onneksi yleensä lieviä.

Ristiallergiaa aiheuttaa yleensä koivu

Koivun siitepölylle allergisista noin puolet saa oireita joistakin hedelmistä ja juureksista. Tavallisimpia oireiden aiheuttajia ovat omena, kiivi ja porkkana. Suu, nielu ja huulet voivat kutista ja turvota. Ristiallergiaan ei yleensä liity vatsa- tai iho-oireita, mutta juuresten ja hedelmien käsittelystä voi tulla käsiin kutinaa ja ihottumaa. Ristiallergian oireet ovat onneksi yleensä lieviä ja häviävät itsestään parin tunnin kuluessa. Koivun lisäksi ristiallergioita liittyy pujoon ja heiniin, mutta ne ovat harvinaisia.

Juuresten ja hedelmien pakastaminen tai kypsentäminen tekee niistä vähemmän allergisoivia. Lievästi allerginen voi pystyä syömään säilöttyjä hedelmiä, ja jopa porkkanaraaste voi sopia, vaikka kokonaisesta porkkanasta saisi oireita.

Monet koivuallergikot huomaavat oireiden olevan voimakkaampia koivun kukinta-aikaan keväällä. Jos siitepölyallergia on lievä, eivät ristiallergiaan liittyvät ruoka-aineet aiheuta välttämättä lainkaan oireita siitepölykauden ulkopuolella. Silloin niiden syömistä ei myöskään tarvitse välttää.

Ruokavaliota ei tarvitse rajoittaa varmuuden vuoksi

Siitepölyyn liittyvän ristiallergian lisäksi aikuisilla tavallisia allergian aiheuttajia ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Myös maito ja viljat voivat aiheuttaa allergiaa aikuisillakin. Mille tahansa muullekin ruoalle on mahdollista olla allerginen.

Allergiat ovat aina yksilöllisiä, eikä niitä voi ehkäistä välttämällä ruokia varmuuden vuoksi. Pienet määrät allergian aiheuttajia eli allergeeneja voivat päinvastoin estää allergian lisääntymistä. Nykyisten suositusten mukaan ruokia voi syödä allergiasta huolimatta, jos oireet ovat lieviä.

Hoitoa tarvitaan vakavissa tapauksissa

Joskus allergia saattaa aiheuttaa vakaviakin oireita. Allerginen yleisreaktio anafylaksia vaatii nopeaa ensiapua. Anafylaksian oireita ovat ihon pistely, kutina ja ihottuma, palan tunne kurkussa, hengityksen vinkuna ja äänen käheytyminen. Jos tilanne pahenee, kurkku turpoaa. Anafylaksiaa hoidetaan ensisijaisesti adrenaliinipistoksella. Jos sitä ei ole heti saatavilla, kannattaa ottaa antihistamiinia.

Jos epäilee olevansa allerginen jollekin ravitsemuksen kannalta keskeiselle ruoka-aineelle, on hyvä hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Tällaisia tärkeitä ruoka-aineita ovat esimerkiksi maito ja viljat. Lääkäri tekee allergiadiagnoosin oireiden ja kokeiden perusteella. Jos keskeisiä ruoka-aineita joudutaan rajoittamaan, ravitsemusterapeutti a auttaa suunnittelemaan ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion. Myös pitkään jatkuvat vatsavaivat on aina syytä selvittää lääkärin tutkimuksilla.Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähteet:
Allergia- ja Astmaliitto:
https://www.allergia.fi/allergiat/ruokayliherkkyys/
https://www.allergia.fi/allergiat/anafylaksia/
Allergia- ja Astmaliitto: Aikuisten ruokayliherkkyys -esite
Valio: https://www.valio.fi/ravitsemus/artikkelit/siitepolyallergiaan-liittyva-ristiallergia-vaikuttaa-myos-ruokavalioon

Julkaistu: 18.11.2015

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Miksi ruoka saa mahan kipeäksi?

Miksi ruoka saa mahan kipeäksi?
Erilaisista vatsavaivoista kärsii ajoittain yli puolet aikuisista. Vatsan oireilu tekee elämästä helposti epämukavaa, eikä syyn selvittäminen ole aina yksinkertaista. Taustalla voivat olla esimerkiksi toiminnalliset vatsavaivat, mutta myös erilaiset ruokayliherkkyydet ovat tavallisia.

Keliakia

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla
Keliakiaa sairastaa kaksi sadasta suomalaisesta, suuri osa tietämättään. Hoitona on ruokavalio, joka ei sisällä vehnää, ruista tai ohraa.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on tavallinen vatsavaivojen aiheuttaja
Joka viides suomalainen saa vatsaoireita maitotuotteiden sisältämästä laktoosista. Kyse ei ole allergiasta, vaan alun perin luonnollisesta tilasta. Oireilta välttyy käyttämällä laktoosittomia tuotteita.