Jutut »

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla

Keliakia

Keliakiaa sairastaa kaksi sadasta suomalaisesta, suuri osa tietämättään. Hoitona on ruokavalio, joka ei sisällä vehnää, ruista tai ohraa.

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tutkimusten mukaan keliakiaa sairastaa 2 prosenttia suomalaisista, mutta heistä vasta kolmasosa on saanut diagnoosin. Alttius keliakiaan periytyy, ja keliaakikon lähisukulaisista 10–15 % sairastuu siihen myös.

Keliakia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, esimerkiksi vatsakipua, ripulia, vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Joillakin on myös kutisevia rakkuloita kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa; iholla oireilevaa tautimuotoa kutsutaan ihokeliakiaksi. Koska suolinukka on vaurioitunut, ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy, mistä voi seurata väsymystä ja anemiaa.

Älä aloita gluteenitonta ruokavaliota ennen kuin keliakia on diagnosoitu

Jos epäilee keliakiaa, voi aluksi ostaa kotona tehtävän pikatestin. Jos testin tulos on positiivinen, taudin selvittämiseksi on mentävä lääkärin tutkimuksiin. Diagnoosi tehdään ohutsuolesta otettavasta koepalasta. Tutkiminen on tärkeää, koska hoitamaton keliakia voi aiheuttaa esimerkiksi osteoporoosia, hedelmättömyyttä ja pahanlaatuisia kasvaimia.

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Vehnää, ohraa ja ruista on vältettävä tarkasti loppuiän. Gluteenitonta ruokavaliota ei pidä kokeilla ennen diagnoosia, koska suolinukka alkaa korjautua, mikä voi vaikeuttaa sairauden toteamista. Lääkärin diagnoosin saanut keliaakikko voi saada Kelan korvausta ruokavalion aiheuttamiin lisäkustannuksiin.

Keliaakikon arki on nykyään huomattavasti helpompaa kuin parikymmentä vuotta sitten: ruokakaupoissa on gluteenittomia viljatuotteita, ja monien ravintoloiden ruokalistoihin on merkitty gluteenittomat annokset G-kirjaimella tai jollakin muulla tunnuksella. Aiemmin keliaakikoiden piti välttää myös kauraa, mutta nykyään markkinoilla on gluteenittomia kauratuotteita, joiden valmistuksessa on huolehdittu, ettei kauraan ole päässyt sekoittumaan muita viljoja.Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähteet:
Keliakialiitto: https://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia
Tunnistatko keliakian? -esite (Esitteen voi ladata osoitteesta https://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/keliakia_sairautena)
Terveyskirjasto: Keliakia-artikkeli

Julkaistu: 2.12.2015

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Miksi ruoka saa mahan kipeäksi?

Miksi ruoka saa mahan kipeäksi?
Erilaisista vatsavaivoista kärsii ajoittain yli puolet aikuisista. Vatsan oireilu tekee elämästä helposti epämukavaa, eikä syyn selvittäminen ole aina yksinkertaista. Taustalla voivat olla esimerkiksi toiminnalliset vatsavaivat, mutta myös erilaiset ruokayliherkkyydet ovat tavallisia.

Gluteeniton ruokavalio

Viljaa tarvitaan myös gluteenittomassa ruokavaliossa
Gluteenittomalle ruokavaliolle voi olla monta perustetta. Pois jätettävien viljojen tilalle on kuitenkin otettava gluteenittomia viljatuotteita, jotta ruoasta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on tavallinen vatsavaivojen aiheuttaja
Joka viides suomalainen saa vatsaoireita maitotuotteiden sisältämästä laktoosista. Kyse ei ole allergiasta, vaan alun perin luonnollisesta tilasta. Oireilta välttyy käyttämällä laktoosittomia tuotteita.

Ruoka-allergia vaivaa aikuisiakin

Ruoka-allergia vaivaa aikuisiakin
Aikuisten ruoka-allergiat liittyvät usein siitepölyallergiaan. Lieviä oireita aiheuttavia ruokia ei tarvitse välttää.