Jutut »

Laktoosi-intoleranssi on tavallinen vatsavaivojen aiheuttaja

Laktoosi-intoleranssi

Joka viides suomalainen saa vatsaoireita maitotuotteiden sisältämästä laktoosista. Kyse ei ole allergiasta, vaan alun perin luonnollisesta tilasta. Oireilta välttyy käyttämällä laktoosittomia tuotteita.

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa sitä, ettei laktoosi eli maitosokeri imeydy outsuolesta, mikä aiheuttaa ruoansulatuskanavan oireita. Laktoosi-intoleranssia voi epäillä, jos saa vatsavaivoja maidosta tai muista maitotuotteista, kuten piimästä, jogurtista ja jäätelöstä. Oireet alkavat yleensä 1–3 tunnin kuluttua laktoosia sisältävän ruoan nauttimisesta. Vatsa turpoaa, tulee ilmavaivoja ja vatsakipuja, ja uloste on löysää.

Laktoosi-intoleranssia voi selvittää kotona kokeilemalla laktoositonta ruokavaliota 2–3 viikkoa. Jos vatsaoireet katoavat kokeilun aikana ja palaavat, kun laktoosi otetaan takaisin ruokavalioon, kyse on todennäköisesti laktoosi-intoleranssista. Intoleranssi voidaan todeta myös lääkärissä maitosokerirasituskokeella, mutta se ei ole välttämätöntä.

Laktoosi-intoleranssi on muualla vielä tavallisempaa kuin Suomessa

Laktoosi-intoleranssi ei ole maitoallergia, vaan alun perin luonnollinen tila. Maitosokeria pilkkoo ohutsuolessa laktaasi-niminen entsyymi, joka aiemmin hävisi kaikilta lapsuusiässä. Kun ihmiset ryhtyivät kasvattamaan karjaa ja juomaan maitoa aikuisenakin, laktaasi-entsyymin geenissä tapahtui mutaatio, jonka vuoksi se ei häviäkään. Osalla ihmisistä on vanha geenimuoto, osalla uusi.

Suomalaisista noin 18 % on laktoosi-intolerantteja. Koko maailman mittakaavassa laktoosi-intoleranssi on tavallisempi kuin laktoosin sietokyky: Arviolta kolme neljästä ihmisestä ei siedä laktoosia lapsuusiän jälkeen. Joissakin Aasian ja Afrikan maissa jopa yli 90 % väestöstä on laktoosi-intolerantteja.

Laktoosittomat tuotteet avuksi

Laktoosi-intoleranssin oireilta voi välttyä välttämällä maitosokeria. Ruokakaupoissa on nykyään laaja valikoima vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita. Useimmat laktoosi-intolerantit pystyvät käyttämään jonkin verran tavallisiakin maitotuotteita. Apteekeista ja joistakin ruokakaupoista saa myös laktaasi-entsyymivalmisteita tabletteina tai kapseleina. Niitä voi käyttää maitosokeria sisältävän aterian yhteydessä. Laktoosin nauttiminen ei ole vaarallista, vaan ainoa seuraus ovat mahdolliset epämiellyttävät vatsavaivat.Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähteet:
Ruokatieto: https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/erityisruokavaliot/laktoosi-intoleranssi
Terveyskirjasto: Laktoosi-intoleranssi-artikkeli
Tohtori: Laktoosi-intoleranssi-artikkeli
Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Laktoosi-intoleranssi

Julkaistu: 20.11.2015

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Miksi ruoka saa mahan kipeäksi?

Miksi ruoka saa mahan kipeäksi?
Erilaisista vatsavaivoista kärsii ajoittain yli puolet aikuisista. Vatsan oireilu tekee elämästä helposti epämukavaa, eikä syyn selvittäminen ole aina yksinkertaista. Taustalla voivat olla esimerkiksi toiminnalliset vatsavaivat, mutta myös erilaiset ruokayliherkkyydet ovat tavallisia.

Keliakia

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla
Keliakiaa sairastaa kaksi sadasta suomalaisesta, suuri osa tietämättään. Hoitona on ruokavalio, joka ei sisällä vehnää, ruista tai ohraa.

Ruoka-allergia vaivaa aikuisiakin

Ruoka-allergia vaivaa aikuisiakin
Aikuisten ruoka-allergiat liittyvät usein siitepölyallergiaan. Lieviä oireita aiheuttavia ruokia ei tarvitse välttää.