Arkiliikunta auttaa pitämään painon kurissa

Arkiliikunta

Liikkuminen tukee painonhallintaa monella tavalla. Arkiliikunta on helppo tapa lisätä liikkuen vietettyä aikaa.

Liikuntaharrastuksen aloittaminen tai mahduttaminen kiireiseen elämään voi tuntua ylivoimaiselta. Silloin on hyvä oivaltaa, ettei liikunnan tarvitse olla ohjattua jumppaa, kuntosalilla treenaamista tai juoksua sykemittarin kanssa. Liikuttua tulee usein huomaamattaankin, esimerkiksi siivotessa tai lasten kanssa leikkiessä.

Arki- eli hyötyliikunnalla tarkoitetaan kaikenlaista liikkumista, joka ei ole varsinaista vapaa-ajan liikuntaa. Energiankulutuksen kannalta arkiliikunta merkitsee yleensä enemmän kuin kuntoliikunta, koska liikuttuja minuutteja kertyy päivän mittaan helposti paljon.

Kun asiaan kiinnittää huomiota, pieniä liikuntatuokioita on kohtuullisen helppo lisätä arkeen: Hissin sijaan voi valita portaat, ja työ- tai kauppamatkoista kannattaa kulkea ainakin osa kävellen tai pyörällä. Bussilla matkustaessakin kävelymatkoja kertyy ainakin jonkin verran, sillä pysäkki on harvoin aivan oven vieressä.

Painonhallintaan vaikuttaa jo päivittäinen liikuntamäärä, joka vastaa 20 minuutin reipasta kävelyä. Laihduttaminen pelkästään liikuntaa lisäämällä ilman ruokavalion muutoksia on vaikeaa, mutta liikunta ehkäisee lihomista ja toimii hyvänä tukena myös laihduttaessa. Liikkumalla voi huolehtia, ettei lihasmassa vähene liikaa painon pudotessa. Liikkumiseen voi motivoida myös tieto siitä, että lihakset kuluttavat energiaa levossakin enemmän kuin rasvakudos.

Liikunta voi vaikuttaa painonhallintaan myös välillisesti. Kun mieli on virkeämpi, tarve lohtusyömiseen vähenee. Aikaa paljon kotona viettävällä houkutus naposteluun voi olla suuri. Se pienenee, kun liikkuminen antaa muuta ajateltavaa, ja pihaa haravoidessa tai kävelyllä käydessä ruokakaapit ovat myös kauempana.Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähde: http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunta_ja_painonhallinta

Tagit: arkiliikunta, liikunta, painonhallinta, hyötyliikunta, lohtusyöminenSamoilla tageilla varustettuja:

Ota liikunta avuksi laihdutukseen

Tagipilvi:

anafylaksia  antioksidantit  arkiliikunta  dash  diagnoosi  dieetti  gluteeni  gluteeniton  hedelmät  hyötyliikunta  kasvikset  keliakia  koivu  laihdutus  laktaasi  laktoosi-intoleranssi  lautasmalli  liha  lihasvoimaharjoittelu  liikunta  lohtusyöminen  maito  maitosokeri  marjat  ohra  painonhallinta  pasta  peruna  ravitsemusneuvottelukunta  ristiallergia  ruis  ruoka-allergia  ruokavalio  terveys  vatsakipu  vatsavaivat  vehnä  verenpaineen alentaminen  vihannekset  vilja  vitamiinit  väriryhmät  värit  yksinkertainen 

BMI.fi   Jutut   Tietosuoja   Palaute  


Calculaterix.com
Sivustot ja laskurit kaikille päiville