Syö viittä eri väriä joka päivä

Syö viittä eri väriä joka päivä

Kasvisten syöminen kannattaa. Värikäs ruoka näyttää houkuttelevalta, ja lisäksi eriväriset kasvikset sisältävät erilaisia terveydelle tärkeitä aineita.

Vihanneksissa, juureksissa, hedelmissä ja marjoissa on paljon terveydelle välttämättömiä suojaravintoaineita ja flavonoideja. Koska kasvikset ovat terveellisiä, niitä kannattaa syödä runsaasti päivittäin. Useista väreistä koostettu annos näyttää houkuttelevalta ja tuo myös monipuolisesti terveyshyötyjä, sillä värit ovat merkkejä erilaisista terveysvaikutuksista. Esimerkiksi monet kasvisten väriaineet toimivat ihmisen kehossa antioksidantteina eli solujen hapettumista estävinä aineina. Antioksidantit muun muassa ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja.

Kasvikset voi jakaa viiteen väriryhmään, joista jokainen vaikuttaa eri tavoin:

  • vihreä
  • sininen ja violetti
  • punainen
  • keltainen ja oranssi
  • ruskea ja valkoinen

Vihreissä kasviksissa on paljon rautaa ja C-vitamiinia, ja ne pienentävät syövän riskiä. Siniset ja violetit kasvikset sisältävät antioksidanttina toimivaa antosyaania. Punaisten kasvisten sisältämä lykopeeni ehkäisee todennäköisesti sydän- ja verisuonitauteja sekä eturauhassyöpää. Monet keltaiset ja oranssit kasvikset sisältävät paljon vitamiineja; oranssi beetakaroteeni vaikuttaa ihoon, limakalvoihin ja näkökykyyn. Valkoisten kasvisten flavonoideihin kuuluu sipulikasvien kversetiini, joka suojaa viruksilta ja bakteereilta, ja kaalit puolestaan sisältävät terveellisiä sulfidiyhdisteitä.

Lähteet:

kasvikset.fi
satokausikalenteri.fi
Kotimaiset kasvikset ry:n verkkojulkaisu Väreistä voimaa: syö viittä väriä päivässä

Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Tagit: kasvikset, väriryhmät, värit, antioksidantit, vitamiinitSamoilla tageilla varustettuja:

Lautasmalli auttaa syömään oikein

Miksi kasvikset ovat terveellisiä?

Tagipilvi:

anafylaksia  antioksidantit  arkiliikunta  dash  diagnoosi  dieetti  gluteeni  gluteeniton  hedelmät  hyötyliikunta  kasvikset  keliakia  koivu  laihdutus  laktaasi  laktoosi-intoleranssi  lautasmalli  liha  lihasvoimaharjoittelu  liikunta  lohtusyöminen  maito  maitosokeri  marjat  ohra  painonhallinta  pasta  peruna  ravitsemusneuvottelukunta  ristiallergia  ruis  ruoka-allergia  ruokavalio  terveys  vatsakipu  vatsavaivat  vehnä  verenpaineen alentaminen  vihannekset  vilja  vitamiinit  väriryhmät  värit  yksinkertainen 

BMI.fi   Jutut   Tietosuoja   Palaute  


Calculaterix.com
Sivustot ja laskurit kaikille päiville