Jutut »

Arkiliikunta auttaa pitämään painon kurissa

Arkiliikunta

Liikkuminen tukee painonhallintaa monella tavalla. Arkiliikunta on helppo tapa lisätä liikkuen vietettyä aikaa.

Liikuntaharrastuksen aloittaminen tai mahduttaminen kiireiseen elämään voi tuntua ylivoimaiselta. Silloin on hyvä oivaltaa, ettei liikunnan tarvitse olla ohjattua jumppaa, kuntosalilla treenaamista tai juoksua sykemittarin kanssa. Liikuttua tulee usein huomaamattaankin, esimerkiksi siivotessa tai lasten kanssa leikkiessä.

Arki- eli hyötyliikunnalla tarkoitetaan kaikenlaista liikkumista, joka ei ole varsinaista vapaa-ajan liikuntaa. Energiankulutuksen kannalta arkiliikunta merkitsee yleensä enemmän kuin kuntoliikunta, koska liikuttuja minuutteja kertyy päivän mittaan helposti paljon.

Kun asiaan kiinnittää huomiota, pieniä liikuntatuokioita on kohtuullisen helppo lisätä arkeen: Hissin sijaan voi valita portaat, ja työ- tai kauppamatkoista kannattaa kulkea ainakin osa kävellen tai pyörällä. Bussilla matkustaessakin kävelymatkoja kertyy ainakin jonkin verran, sillä pysäkki on harvoin aivan oven vieressä.

Painonhallintaan vaikuttaa jo päivittäinen liikuntamäärä, joka vastaa 20 minuutin reipasta kävelyä. Laihduttaminen pelkästään liikuntaa lisäämällä ilman ruokavalion muutoksia on vaikeaa, mutta liikunta ehkäisee lihomista ja toimii hyvänä tukena myös laihduttaessa. Liikkumalla voi huolehtia, ettei lihasmassa vähene liikaa painon pudotessa. Liikkumiseen voi motivoida myös tieto siitä, että lihakset kuluttavat energiaa levossakin enemmän kuin rasvakudos.

Liikunta voi vaikuttaa painonhallintaan myös välillisesti. Kun mieli on virkeämpi, tarve lohtusyömiseen vähenee. Aikaa paljon kotona viettävällä houkutus naposteluun voi olla suuri. Se pienenee, kun liikkuminen antaa muuta ajateltavaa, ja pihaa haravoidessa tai kävelyllä käydessä ruokakaapit ovat myös kauempana.Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähde: https://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunta_ja_painonhallinta

Julkaistu: 11.12.2015

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Liikunta avuksi laihdutukseen

Ota liikunta avuksi laihdutukseen
Liikunta tukee painonpudottajan tavoitetta ja auttaa säilyttämään tulokset. Liikunnan säännöllisyys on tärkeää, joten kannattaa etsiä liikkumistapoja, joista tulee hyvä olo.