Jutut »

6 ohjetta terveelliseen ruokavalioon

6 ohjetta terveelliseen ruokavalioon, Katja Tiilikka

Laihdutus- ja syömisvinkkien viidakossa harhailevan kannattaa tutustua myös suosituksiin, jotka perustuvat tutkittuun tietoon. Terveellisiin ruokatapoihin riittävät yksinkertaiset neuvot.

Aikakauslehdet ja verkkosivut pursuavat nykyään vinkkejä painonhallintaan ja terveelliseen syömiseen, ja keskustelupalstoilla neuvotaan suosimaan tai välttämään milloin mitäkin ruoka-aineita. Viime aikoina on puhuttu paljon esimerkiksi superruoasta, jolla tarkoitetaan poikkeuksellisen ravinnetiheää ruokaa. Takaako superruoka terveyden tavallista ruokaa paremmin? Myös voin ja margariinin paremmuudesta on kiistelty: onko voi luonnollisempaa, vai pitäisikö sittenkin miettiä pehmeän rasvan edullisia vaikutuksia verisuonille?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan yksittäisiin ravintoaineisiin ei tarvitse kiinnittää huomiota, kun ruokailun kokonaisuus on kunnossa. Pehmeitä kasvirasvoja kannattaa kuitenkin käyttää voin sijaan. Neuvottelukunta antaa kuusi ohjetta terveelliseen ruokavalioon:

  1. Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja useita kertoja päivässä
  2. Syö täysjyväleipää ja -puuroa
  3. Käytä leivälle kasvirasvalevitettä ja suosi kasviöljyjä
  4. Syö kalaa ainakin kahdesti viikossa
  5. Nauti rasvatonta maitoa tai piimää päivittäin, mutta juo janoon vettä
  6. Valitse vähäsuolaisia elintarvikkeita

Syödä kannattaa säännöllisesti 4–6 kertaa päivässä, eikä ruokailujen välillä pidä napostella. Terveellistä ruokavaliota tukee liikunta. Ravitsemusneuvottelukunta suosittelee liikkumaan päivittäin ainakin puoli tuntia.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsenet ovat ravitsemuksen huippuasiantuntijoita muun muassa valtionhallinnosta, yliopistoista ja tutkimuslaitoksista.

Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähteet:

ravitsemusneuvottelukunta.fi

fi.wikipedia.org/wiki/superruoka

Julkaistu: 28.9.2015

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Dash-dieetti pysyvästi matalamman verenpaineen puolesta
Dash tulee sanoista Dietary Approaches to Stop Hypertension, eli ruokavalio korkean verenpaineen ehkäisemiseksi. Se perustuu Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan runsaasti kasviksia ja vähärasvaisia maitotuotteita sisältävä ruokavalio madalsi verenpainetta kaikkein tehokkaimmin.