Viljaa tarvitaan myös gluteenittomassa ruokavaliossa

Gluteeniton ruokavalio

Gluteenittomalle ruokavaliolle voi olla monta perustetta. Pois jätettävien viljojen tilalle on kuitenkin otettava gluteenittomia viljatuotteita, jotta ruoasta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Gluteeni on yksi vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaineista. Kaikki eivät voi syödä gluteenia sisältäviä ruokia. Perinteisiä syitä ovat keliakia ja vilja-allergia, mutta joillekin gluteeni aiheuttaa oireita jostain muusta, tuntemattomasta syystä. Viime vuosina gluteeniton ruokavalio on myös noussut trendiksi ruoasta terveyttä etsivien parissa.

Gluteenittoman dieetin ehdottomuus riippuu sen syystä. Keliaakikon ruokavalio ei saa sisältää lainkaan gluteenia, kun taas vehnälle, ohralle tai rukiille allerginen voi kokeilla, minkä verran pystyy syömään näitä viljoja saamatta oireita.

Muutama vuosi sitten ruoan terveysvaikutuksista kiinnostuneiden piireissä alettiin puhua gluteenittoman ruokavalion hyödyistä. Monet kokevat voivansa paremmin, kun eivät syö ainakaan valkoisia vehnäjauhoja, ja jotkut tuntevat kokonaan gluteenittoman ruoan kohentavan terveyttään. Asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että gluteenittomaan dieettiin siirtyminen saattaa viedä ruokavalion kokonaisuutena epäterveellisempään suuntaan. Gluteenitonta ruokaa syövien on nimittäin todettu saavan usein muita vähemmän kuitua ja kivennäisaineita ja enemmän sokeria.

Viljat ovat tärkeä osa ravitsemusta

Kaikista viljoista ei pidä luopua, vaikka noudattaisi gluteenitonta ruokavaliota, koska viljatuotteista saa ravitsemukselle tärkeitä hiilihydraatteja, kivennäisaineita ja kuitua. Gluteenia sisältävät vehnä, ohra ja ruis korvataan muilla viljoilla. Luontaisesti gluteenittomia viljoja ovat esimerkiksi riisi, maissi, tattari ja hirssi. Saatavilla on myös tuotteita, joista gluteeni on poistettu. Kaura ei luonnostaan sisällä gluteenia, mutta sitä voi helposti sekoittua tavallisiin kauratuotteisiin tuotantoprosessin aikana, esimerkiksi myllyssä tai pakkausvaiheessa. Kaupoissa on kauratuotteita, joiden gluteenittomuus on taattu ja merkitty pakkaukseen.

Gluteenittomia viljatuotteita on markkinoilla nykyään satoja. Tuotteiden tunnistamista helpottaa erityinen gluteenittoman tuotteen merkki, jossa ympyrän sisällä olevan viljantähkän ylitse on vedetty viiva. Merkin saaneet tuotteet on lueteltu Keliakialiiton sivuilla osoitteessa http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/gluteenittomia_tuotteita_2015.

Gluteeniton ruokavalio tunnetaan nykyään varsin hyvin esimerkiksi ravintoloissa ja suurkeittiöissä, ja monissa paikoissa gluteenittomat vaihtoehdot on merkitty ruokalistaan esimerkiksi G-kirjaimella. Gluteenittomuudesta saa hyvin tietoa Keliakialiiton sivuilta. Glu.fi-nettiyhteisön sivustolle on koottu vinkkejä, ruoka-ohjeita ja tietoa gluteenittomista tuotteista.Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähteet:
Terveyskirjasto: Keliakia-artikkeli
Keliakialiitto
Provena (Raisio)

Tagit: vilja, gluteeniton, vehnä, ohra, ruisSamoilla tageilla varustettuja:

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla

Tagipilvi:

anafylaksia  antioksidantit  arkiliikunta  dash  diagnoosi  dieetti  gluteeni  gluteeniton  hedelmät  hyötyliikunta  kasvikset  keliakia  koivu  laihdutus  laktaasi  laktoosi-intoleranssi  lautasmalli  liha  lihasvoimaharjoittelu  liikunta  lohtusyöminen  maito  maitosokeri  marjat  ohra  painonhallinta  pasta  peruna  ravitsemusneuvottelukunta  ristiallergia  ruis  ruoka-allergia  ruokavalio  terveys  vatsakipu  vatsavaivat  vehnä  verenpaineen alentaminen  vihannekset  vilja  vitamiinit  väriryhmät  värit  yksinkertainen 

BMI.fi   Jutut   Tietosuoja   Palaute  


Calculaterix.com
Sivustot ja laskurit kaikille päiville