Miksi ruoka saa mahan kipeäksi?

Miksi ruoka saa mahan kipeäksi?

Erilaisista vatsavaivoista kärsii ajoittain yli puolet aikuisista. Vatsan oireilu tekee elämästä helposti epämukavaa, eikä syyn selvittäminen ole aina yksinkertaista. Taustalla voivat olla esimerkiksi toiminnalliset vatsavaivat, mutta myös erilaiset ruokayliherkkyydet ovat tavallisia.

Taas on maha kipeänä. Tulikohan edellisellä aterialla syötyä jotain sopimatonta? Ruoka-allergiat ovat tavallisia lapsilla, mutta moni aikuinenkin saa epämiellyttäviä oireita joistakin ruoka-aineista. Allergian lisäksi ongelmia aiheuttavat esimerkiksi laktoosi-intoleranssi ja keliakia.

Laktoosi-intoleranssi on yleinen ongelma

Laktoosi-intoleranssi on lähes viidesosalla suomalaisista. Se ei ole sairaus, vaan oireet johtuvat maitosokeria eli laktoosia suolessa pilkkovan entsyymin puuttumisesta. Osalta ihmisistä tämä laktaasi-niminen entsyymi häviää suolistosta aikuistuessa, osalla se säilyy. Laktoosi-intoleranssin voi havaita siitä, että 1–3 tuntia maitosokeria sisältävän aterian jälkeen vatsa turpoaa ja tulee ilmavaivoja. Oireisiin kuuluvat myös löysät ulosteet ja vatsakivut.

Ruoka-allergioita on aikuisillakin

Ruoka-allergioista suurin osa paranee lapsuusiässä, mutta aikuisistakin niitä on 2–5 prosentilla. Usein ruoka-allergia ilmenee suun kutinana ja ihottumana, mutta myös vatsa saattaa oireilla. Suolen limakalvon allerginen tulehdus voi aiheuttaa ripulia ja joskus ummetusta, kipuja ja oksentelua. Oireet ilmaantuvat useimmiten heti tai muutaman tunnin kuluessa syömisestä.

Keliakiassa gluteeni vaurioittaa suolinukkaa

Keliakiaa sairastaa 2 prosenttia suomalaisista, osa tietämättään. Se on sairaus, jossa gluteeni-niminen valkuaisaine aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Gluteenia on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Keliakia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten vatsakipua, ripulia, vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Mahdollisen keliakian selvittämisen voi aloittaa ostamalla kotona tehtävän pikatestin. Jos testin tulos on positiivinen, on mentävä lääkäriin. Gluteenitonta ruokavaliota ei pidä kokeilla ennen diagnoosia, koska se voi vaikeuttaa sairauden toteamista.

Pitkään jatkuneiden vaivojen syy selvitettävä

Mahan oireilun taustalla voi olla ruoan lisäksi muitakin syitä. Yli puolella ihmisistä on ajoittain toiminnallisia vatsavaivoja, joilla tarkoitetaan ruoansulatuskanavan poikkeavaa toimintaa. Noin joka neljäs taas kärsii ärtyneen suolen oireyhtymästä. Jos vatsavaivat jatkuvat pitkään, on tärkeää mennä lääkäriin, jotta niiden syy voidaan selvittää.Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka


Lähteet:
Allergia- ja Astmaliitto, Aikuisten ruokayliherkkyys –esite
Allergia- ja Astmaliitto: http://www.allergia.fi/allergiat/ruokayliherkkyys
Keliakialiitto: http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia
Terveyskirjasto, Laktoosi-intoleranssi-artikkeli:
Valio: http://www.valio.fi/ravitsemus/artikkelit/siitepolyallergiaan-liittyva-ristiallergia-vaikuttaa-myos-ruokavalioon

Tagit: vatsavaivat, ruoka-allergia, laktoosi-intoleranssi, keliakia, gluteeniSamoilla tageilla varustettuja:

Ruoka-allergia vaivaa aikuisiakin

Laktoosi-intoleranssi on tavallinen vatsavaivojen aiheuttaja

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla

Tagipilvi:

anafylaksia  antioksidantit  arkiliikunta  dash  diagnoosi  dieetti  gluteeni  gluteeniton  hedelmät  hyötyliikunta  kasvikset  keliakia  koivu  laihdutus  laktaasi  laktoosi-intoleranssi  lautasmalli  liha  lihasvoimaharjoittelu  liikunta  lohtusyöminen  maito  maitosokeri  marjat  ohra  painonhallinta  pasta  peruna  ravitsemusneuvottelukunta  ristiallergia  ruis  ruoka-allergia  ruokavalio  terveys  vatsakipu  vatsavaivat  vehnä  verenpaineen alentaminen  vihannekset  vilja  vitamiinit  väriryhmät  värit  yksinkertainen 

BMI.fi   Jutut   Tietosuoja   Palaute  


Calculaterix.com
Sivustot ja laskurit kaikille päiville