Miksi kasvikset ovat terveellisiä?

Terveelliset kasvikset

Kasvisten terveellisyys lienee periaatteessa kaikille tuttu asia. Mutta millä eri tavoilla vihannekset, marjat ja hedelmät oikeastaan vaikuttavat terveyteen?

Kasviksiin kuuluvat vihannekset, juurekset, sienet, marjat ja hedelmät. Suositus on, että niitä syödään puoli kiloa eli noin kuusi kourallista päivässä. (Perunaa ei lasketa mukaan tähän määrään.) Koska eri kasviksilla on erilaisia hyviä vaikutuksia, niitä kannattaa syödä monipuolisesti.

Kasvikset vaikuttavat terveyteen monella tavalla:

  • Kasvikset ehkäisevät erilaisia sairauksia, esimerkiksi syöpiä ja sydän- ja verisuonitauteja. Erivärisillä kasviksilla on keskenään erilaisia terveysvaikutuksia. Lisätietoa värien hyödyistä on artikkelissa Syö viittä eri väriä joka päivä.
  • Kasvikset sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä kuituja. Nämä suojaravintoaineet säätelevät elimistön toimintaa, osallistuvat aineenvaihduntaan ja vaikuttavat kudosten muodostumiseen. Kasviksissa on myös paljon antioksidantteja, jotka estävät solujen hapettumista.
  • Kasvikset auttavat painonhallinnassa. Ne sisältävät vain merkityksettömiä määriä rasvaa ja niin vähän energiaa, että niitä syömällä on vaikea lihoa. Kasvisten sisältämä kuitu auttaa pysymään kylläisenä.

Onneksi kasvikset ovat värikkäitä ja monet niistä myös tuoksuvat hyvältä, joten niiden lisääminen ruokavalioon on helppoa. Vihanneksista saa helposti houkuttelevan salaatin kokoamalla siihen eri värejä, vaikkapa kurkkua, tomaattia ja keltaista paprikaa. Salaatin voi viimeistellä tuoreella basilikalla, joka antaa sille miellyttävän tuoksun. Lisäksi kannattaa syödä myös lämpimiä kasviksia, esimerkiksi höyrytettyä kukka- ja parsakaalia sekä porkkanaa. Jälkiruokina ja välipaloina maistuvat hyvin hedelmät ja marjat, jotka tuovat ruokaan luonnollista makeutta.

Teksti ja kuvitus: Katja TiilikkaLähteet:
http://www.kasvikset.fi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vihannes

Tagit: kasvikset, vihannekset, marjat, hedelmät, terveysSamoilla tageilla varustettuja:

Lautasmalli auttaa syömään oikein

Syö viittä eri väriä joka päivä

Tagipilvi:

anafylaksia  antioksidantit  arkiliikunta  dash  diagnoosi  dieetti  gluteeni  gluteeniton  hedelmät  hyötyliikunta  kasvikset  keliakia  koivu  laihdutus  laktaasi  laktoosi-intoleranssi  lautasmalli  liha  lihasvoimaharjoittelu  liikunta  lohtusyöminen  maito  maitosokeri  marjat  ohra  painonhallinta  pasta  peruna  ravitsemusneuvottelukunta  ristiallergia  ruis  ruoka-allergia  ruokavalio  terveys  vatsakipu  vatsavaivat  vehnä  verenpaineen alentaminen  vihannekset  vilja  vitamiinit  väriryhmät  värit  yksinkertainen 

BMI.fi   Jutut   Tietosuoja   Palaute  


Calculaterix.com
Sivustot ja laskurit kaikille päiville