Lautasmalli auttaa syömään oikein

Lautasmalli: Katja Tiilikka

Lautasmalli on helppo ohjenuora, jonka avulla ateriasta tulee monipuolinen ja terveellinen. Selkeää mallia noudattamalla ruoasta saa oikeassa suhteessa energiaa ja ravintoaineita.

Lautasmalli toimii näin: Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljäsosa perunalla, riisillä tai pastalla ja viimeinen neljännes lihalla, kalalla tai proteiinipitoisella kasvisruoalla.

Kasvikset voivat olla tuoreita tai kypsennettyjä, ja niitä kannattaa syödä monipuolisesti. Voit koota lautaselle vaikka vihannessalaattia, juuresraastetta ja höyrytettyjä kasviksia. Riisiä ja pastaa valitessa on hyvä suosia täysjyväviljaa. Lihan tai kalan voi korvata munaruoalla tai palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla.

Juomaksi suositellaan rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä. Ruoan lisänä kannattaa syödä pala täysjyväleipää, jonka päällä on kasvirasvalevitettä. Kun jälkiruoaksi syö marjoja tai hedelmiä, ateria on täysipainoinen. Jälkiruoan ja vähärasvaisen maitotuotteen voi halutessaan jättää myöhemmin syötäväksi välipalaksi.

Lautasmallia voi soveltaa myös keitto- ja pataruokiin sekä ruokasalaatteihin. Vaikka annos näyttää erilaiselta, malli kertoo, miten paljon eri aineksia siinä tulisi olla. Myös valmisruokaa voi käyttää, kunhan sitä täydentää salaatilla ja leivällä ja kiinnittää huomiota suolan määrään.

Lautasmalli toimii annoksen koosta riippumatta. Malli sopii myös lapselle, mutta ruoka-annoksen tulee olla selvästi pienempi kuin aikuisella.

Lautasmalli lyhyesti:

  • Puolet kasviksia.
  • Neljännes perunaa, riisiä tai pastaa.
  • Neljännes lihaa, kalaa tai proteiinipitoista kasvisruokaa.

Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähteet:
ravitsemusneuvottelukunta.fi
ruokatieto.fi
martat.fi

Tagit: lautasmalli, kasvikset, liha, peruna, pastaSamoilla tageilla varustettuja:

Syö viittä eri väriä joka päivä

Miksi kasvikset ovat terveellisiä?

Tagipilvi:

anafylaksia  antioksidantit  arkiliikunta  dash  diagnoosi  dieetti  gluteeni  gluteeniton  hedelmät  hyötyliikunta  kasvikset  keliakia  koivu  laihdutus  laktaasi  laktoosi-intoleranssi  lautasmalli  liha  lihasvoimaharjoittelu  liikunta  lohtusyöminen  maito  maitosokeri  marjat  ohra  painonhallinta  pasta  peruna  ravitsemusneuvottelukunta  ristiallergia  ruis  ruoka-allergia  ruokavalio  terveys  vatsakipu  vatsavaivat  vehnä  verenpaineen alentaminen  vihannekset  vilja  vitamiinit  väriryhmät  värit  yksinkertainen 

BMI.fi   Jutut   Tietosuoja   Palaute  


Calculaterix.com
Sivustot ja laskurit kaikille päiville