Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla

Keliakia

Keliakiaa sairastaa kaksi sadasta suomalaisesta, suuri osa tietämättään. Hoitona on ruokavalio, joka ei sisällä vehnää, ruista tai ohraa.

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tutkimusten mukaan keliakiaa sairastaa 2 prosenttia suomalaisista, mutta heistä vasta kolmasosa on saanut diagnoosin. Alttius keliakiaan periytyy, ja keliaakikon lähisukulaisista 10–15 % sairastuu siihen myös.

Keliakia voi aiheuttaa monenlaisia oireita, esimerkiksi vatsakipua, ripulia, vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Joillakin on myös kutisevia rakkuloita kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa; iholla oireilevaa tautimuotoa kutsutaan ihokeliakiaksi. Koska suolinukka on vaurioitunut, ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy, mistä voi seurata väsymystä ja anemiaa.

Älä aloita gluteenitonta ruokavaliota ennen kuin keliakia on diagnosoitu

Jos epäilee keliakiaa, voi aluksi ostaa kotona tehtävän pikatestin. Jos testin tulos on positiivinen, taudin selvittämiseksi on mentävä lääkärin tutkimuksiin. Diagnoosi tehdään ohutsuolesta otettavasta koepalasta. Tutkiminen on tärkeää, koska hoitamaton keliakia voi aiheuttaa esimerkiksi osteoporoosia, hedelmättömyyttä ja pahanlaatuisia kasvaimia.

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Vehnää, ohraa ja ruista on vältettävä tarkasti loppuiän. Gluteenitonta ruokavaliota ei pidä kokeilla ennen diagnoosia, koska suolinukka alkaa korjautua, mikä voi vaikeuttaa sairauden toteamista. Lääkärin diagnoosin saanut keliaakikko voi saada Kelan korvausta ruokavalion aiheuttamiin lisäkustannuksiin.

Keliaakikon arki on nykyään huomattavasti helpompaa kuin parikymmentä vuotta sitten: ruokakaupoissa on gluteenittomia viljatuotteita, ja monien ravintoloiden ruokalistoihin on merkitty gluteenittomat annokset G-kirjaimella tai jollakin muulla tunnuksella. Aiemmin keliaakikoiden piti välttää myös kauraa, mutta nykyään markkinoilla on gluteenittomia kauratuotteita, joiden valmistuksessa on huolehdittu, ettei kauraan ole päässyt sekoittumaan muita viljoja.Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähteet:
Keliakialiitto: https://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia
Tunnistatko keliakian? -esite (Esitteen voi ladata osoitteesta http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/keliakia_sairautena)
Terveyskirjasto: Keliakia-artikkeli

Tagit: keliakia, gluteeni, gluteeniton, vatsakipu, diagnoosiSamoilla tageilla varustettuja:

Miksi ruoka saa mahan kipeäksi?

Ruoka-allergia vaivaa aikuisiakin

Viljaa tarvitaan myös gluteenittomassa ruokavaliossa

Tagipilvi:

anafylaksia  antioksidantit  arkiliikunta  dash  diagnoosi  dieetti  gluteeni  gluteeniton  hedelmät  hyötyliikunta  kasvikset  keliakia  koivu  laihdutus  laktaasi  laktoosi-intoleranssi  lautasmalli  liha  lihasvoimaharjoittelu  liikunta  lohtusyöminen  maito  maitosokeri  marjat  ohra  painonhallinta  pasta  peruna  ravitsemusneuvottelukunta  ristiallergia  ruis  ruoka-allergia  ruokavalio  terveys  vatsakipu  vatsavaivat  vehnä  verenpaineen alentaminen  vihannekset  vilja  vitamiinit  väriryhmät  värit  yksinkertainen 

BMI.fi   Jutut   Tietosuoja   Palaute  


Calculaterix.com
Sivustot ja laskurit kaikille päiville