Jutut »

Syö viittä eri väriä joka päivä

Syö viittä eri väriä joka päivä

Kasvisten syöminen kannattaa. Värikäs ruoka näyttää houkuttelevalta, ja lisäksi eriväriset kasvikset sisältävät erilaisia terveydelle tärkeitä aineita.

Vihanneksissa, juureksissa, hedelmissä ja marjoissa on paljon terveydelle välttämättömiä suojaravintoaineita ja flavonoideja. Koska kasvikset ovat terveellisiä, niitä kannattaa syödä runsaasti päivittäin. Useista väreistä koostettu annos näyttää houkuttelevalta ja tuo myös monipuolisesti terveyshyötyjä, sillä värit ovat merkkejä erilaisista terveysvaikutuksista. Esimerkiksi monet kasvisten väriaineet toimivat ihmisen kehossa antioksidantteina eli solujen hapettumista estävinä aineina. Antioksidantit muun muassa ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja.

Kasvikset voi jakaa viiteen väriryhmään, joista jokainen vaikuttaa eri tavoin:

Vihreissä kasviksissa on paljon rautaa ja C-vitamiinia, ja ne pienentävät syövän riskiä. Siniset ja violetit kasvikset sisältävät antioksidanttina toimivaa antosyaania. Punaisten kasvisten sisältämä lykopeeni ehkäisee todennäköisesti sydän- ja verisuonitauteja sekä eturauhassyöpää. Monet keltaiset ja oranssit kasvikset sisältävät paljon vitamiineja; oranssi beetakaroteeni vaikuttaa ihoon, limakalvoihin ja näkökykyyn. Valkoisten kasvisten flavonoideihin kuuluu sipulikasvien kversetiini, joka suojaa viruksilta ja bakteereilta, ja kaalit puolestaan sisältävät terveellisiä sulfidiyhdisteitä.

Lähteet:

kasvikset.fi
satokausikalenteri.fi
Kotimaiset kasvikset ry:n verkkojulkaisu Väreistä voimaa: syö viittä väriä päivässä

Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Julkaistu: 17.10.2015

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Terveelliset kasvikset

Miksi kasvikset ovat terveellisiä?
Kasvisten terveellisyys lienee periaatteessa kaikille tuttu asia. Mutta millä eri tavoilla vihannekset, marjat ja hedelmät oikeastaan vaikuttavat terveyteen?

Lautasmalli: Katja Tiilikka

Lautasmalli auttaa syömään oikein
Lautasmalli on helppo ohjenuora, jonka avulla ateriasta tulee monipuolinen ja terveellinen. Selkeää mallia noudattamalla ruoasta saa oikeassa suhteessa energiaa ja ravintoaineita.