Jutut »

Lautasmalli auttaa syömään oikein

Lautasmalli: Katja Tiilikka

Lautasmalli on helppo ohjenuora, jonka avulla ateriasta tulee monipuolinen ja terveellinen. Selkeää mallia noudattamalla ruoasta saa oikeassa suhteessa energiaa ja ravintoaineita.

Lautasmalli toimii näin: Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljäsosa perunalla, riisillä tai pastalla ja viimeinen neljännes lihalla, kalalla tai proteiinipitoisella kasvisruoalla.

Kasvikset voivat olla tuoreita tai kypsennettyjä, ja niitä kannattaa syödä monipuolisesti. Voit koota lautaselle vaikka vihannessalaattia, juuresraastetta ja höyrytettyjä kasviksia. Riisiä ja pastaa valitessa on hyvä suosia täysjyväviljaa. Lihan tai kalan voi korvata munaruoalla tai palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla.

Juomaksi suositellaan rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä. Ruoan lisänä kannattaa syödä pala täysjyväleipää, jonka päällä on kasvirasvalevitettä. Kun jälkiruoaksi syö marjoja tai hedelmiä, ateria on täysipainoinen. Jälkiruoan ja vähärasvaisen maitotuotteen voi halutessaan jättää myöhemmin syötäväksi välipalaksi.

Lautasmallia voi soveltaa myös keitto- ja pataruokiin sekä ruokasalaatteihin. Vaikka annos näyttää erilaiselta, malli kertoo, miten paljon eri aineksia siinä tulisi olla. Myös valmisruokaa voi käyttää, kunhan sitä täydentää salaatilla ja leivällä ja kiinnittää huomiota suolan määrään.

Lautasmalli toimii annoksen koosta riippumatta. Malli sopii myös lapselle, mutta ruoka-annoksen tulee olla selvästi pienempi kuin aikuisella.

Lautasmalli lyhyesti:

Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähteet:
ravitsemusneuvottelukunta.fi
ruokatieto.fi
martat.fi

Julkaistu: 30.9.2015

Uusimmat samoilla tageilla varustetut:

Terveelliset kasvikset

Miksi kasvikset ovat terveellisiä?
Kasvisten terveellisyys lienee periaatteessa kaikille tuttu asia. Mutta millä eri tavoilla vihannekset, marjat ja hedelmät oikeastaan vaikuttavat terveyteen?

Syö viittä eri väriä joka päivä

Syö viittä eri väriä joka päivä
Kasvisten syöminen kannattaa. Värikäs ruoka näyttää houkuttelevalta, ja lisäksi eriväriset kasvikset sisältävät erilaisia terveydelle tärkeitä aineita.