6 ohjetta terveelliseen ruokavalioon

6 ohjetta terveelliseen ruokavalioon, Katja Tiilikka

Laihdutus- ja syömisvinkkien viidakossa harhailevan kannattaa tutustua myös suosituksiin, jotka perustuvat tutkittuun tietoon. Terveellisiin ruokatapoihin riittävät yksinkertaiset neuvot.

Aikakauslehdet ja verkkosivut pursuavat nykyään vinkkejä painonhallintaan ja terveelliseen syömiseen, ja keskustelupalstoilla neuvotaan suosimaan tai välttämään milloin mitäkin ruoka-aineita. Viime aikoina on puhuttu paljon esimerkiksi superruoasta, jolla tarkoitetaan poikkeuksellisen ravinnetiheää ruokaa. Takaako superruoka terveyden tavallista ruokaa paremmin? Myös voin ja margariinin paremmuudesta on kiistelty: onko voi luonnollisempaa, vai pitäisikö sittenkin miettiä pehmeän rasvan edullisia vaikutuksia verisuonille?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan yksittäisiin ravintoaineisiin ei tarvitse kiinnittää huomiota, kun ruokailun kokonaisuus on kunnossa. Pehmeitä kasvirasvoja kannattaa kuitenkin käyttää voin sijaan. Neuvottelukunta antaa kuusi ohjetta terveelliseen ruokavalioon:

  1. 1. Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja useita kertoja päivässä
  2. 2. Syö täysjyväleipää ja -puuroa
  3. 3. Käytä leivälle kasvirasvalevitettä ja suosi kasviöljyjä
  4. 4. Syö kalaa ainakin kahdesti viikossa
  5. 5. Nauti rasvatonta maitoa tai piimää päivittäin, mutta juo janoon vettä
  6. 6. Valitse vähäsuolaisia elintarvikkeita

Syödä kannattaa säännöllisesti 4–6 kertaa päivässä, eikä ruokailujen välillä pidä napostella. Terveellistä ruokavaliota tukee liikunta. Ravitsemusneuvottelukunta suosittelee liikkumaan päivittäin ainakin puoli tuntia. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsenet ovat ravitsemuksen huippuasiantuntijoita muun muassa valtionhallinnosta, yliopistoista ja tutkimuslaitoksista.

Teksti ja kuvitus: Katja Tiilikka

Lähteet: ravitsemusneuvottelukunta.fi
fi.wikipedia.org/wiki/superruoka

Tagit: ravitsemusneuvottelukunta, yksinkertainen, ruokavalioSamoilla tageilla varustettuja:

Dash-dieetti pysyvästi matalamman verenpaineen puolesta

Tagipilvi:

anafylaksia  antioksidantit  arkiliikunta  dash  diagnoosi  dieetti  gluteeni  gluteeniton  hedelmät  hyötyliikunta  kasvikset  keliakia  koivu  laihdutus  laktaasi  laktoosi-intoleranssi  lautasmalli  liha  lihasvoimaharjoittelu  liikunta  lohtusyöminen  maito  maitosokeri  marjat  ohra  painonhallinta  pasta  peruna  ravitsemusneuvottelukunta  ristiallergia  ruis  ruoka-allergia  ruokavalio  terveys  vatsakipu  vatsavaivat  vehnä  verenpaineen alentaminen  vihannekset  vilja  vitamiinit  väriryhmät  värit  yksinkertainen 

BMI.fi   Jutut   Tietosuoja   Palaute  


Calculaterix.com
Sivustot ja laskurit kaikille päiville